Brev till SJ – Ni säger NEJ till cyklar men på Blåklintsbuss går det bra. Hur sjutton…

För ett tag sen skrev jag om Blåklintsbuss, som tillåter cyklar på sina bussar. Att det kan va möjligt på en buss, med sitt begränsade utrymme för bagage – men inte på SJ:s tåg, fick mig att mejla tågbolaget följande brev:

Cykel på tåg – en omöjlighet för SJ men fullt möjligt för ett bussbolag. Hur…

Jag driver cykelbloggen livutanbil.se och vill gärna få ett utförligt svar på varför det är en omöjlighet att få ta med sig sin cykel på era tåg.

Ni använder er av säljargument som ”Bra miljöval” för att få folk att välja tåget, och kommunicerar väl- och mycket det klimatsmarta i att välja tåget framför till exempel bil- och i många fall även flyg. För mig blir det då en gåta att ni väljer att inte vidareutveckla er gröna profil genom en mer cykelliberal inställning.

Mellan 2007-2011 öppnade ni upp för era kunder, om än i starkt begränsade former, att mot en tilläggskostnad (250:-) ha möjlighet att få ta med sin cykel. I november 2011 satte ni totalstopp för resenärer som vill kunna kombinera tåg och cykel, och pekade bl.a. på att man haft problem med att lasta cyklarna på- och av tågen. De cykelanpassade vagnarna togs bort och fick istället lämna plats åt en ny bistrovagn med barnanpassning.

Konceptansvarig på SJ Maricka Berggren pekar på olönsamhet och säger:

”Vi är som vilket företag som helst som krigar för varje krona. Vi prioriterar en resenär som betalar för sin resa och som vill sitta ner” SVD 2012-05-03

Är det så sorgligt att SJ inte längre bryr sig om sitt samhällsnyttiga åtagande? Tänker man bara på kortsiktig tillväxt?

Det finns en stor oupptäckt potential i kombinationen tåg- och cykel. Både för semestercykling- och inte minst för arbetspendling. Det skulle för många människor öka möjligheterna för ett bilfritt hållbart resande.

En annan aspekt är den växande cykelturismen som hämmas av er cykelfientliga inställning. I många Europeiska länder, till exempel: Tyskland, Holland, Danmark och Norge, är det både vanligt- och populärt att ta med sin cykel på tåget. Sverige är ett fantastiskt land att cykelsemestra i, men med er inställning sätter ni käppar i hjulen för den möjligheten. Sorgligt.

Ni menar att ni inte klarar av lösa cykel+tåg-ekvationen. Hur kommer det sig då att det fungerar bra i så många andra länder?

Blåklintsbuss, som kör mellan Stockholm och Östergötland, ser inget problem i att deras kunder vill ta med sig cyklar på deras bussar. Man får helt enkelt fylla i en ruta om önskat antal medhavda cyklar, när man bokar. 50:-/cykel, kostar det.

Mitt huvudbry blir då: Hur sjutton kan ett litet bussbolag lösa det hela, när det verkar vara helt omöjligt att, med långa tåg, bereda plats för några cyklar?

Med vilken typ av ickekreativitet lyckas man att INTE lösa problemet och bli ett modernare och grönare företag?

Detta är för mig (och många andra) en stor gåta som jag hoppas att ni ger mig- och bloggens läsare svar på.

Mvh David Sennerstrand livutanbil.se

Hoppas kunna återkomma med ett svar inom kort.

/DS

 

4 svar på ”Brev till SJ – Ni säger NEJ till cyklar men på Blåklintsbuss går det bra. Hur sjutton…”

  1. På Öresundståg (Köpenhamn-Göteborg) är cyklar varmt välkomna. Fällcyklar gratis och vanlig cykel har cykelbiljett som kostar ungefär som ungdomsbiljett. Populärt på somrarna!

  2. Älskar de där fina stora välkomnande cykelsymbolerna på öresundstågen.

    Blir lite avundsjuk trots att jag har vikcykel och åker med överallt ändå…

    Tack för den fina bilden. Lägger upp den på bloggen inom kort.

  3. I precisely nesacsery to appreciate you again. I am not sure the details I would have manufactured to come about devoid of the precise tactics offered by you concerning my area of curiosity. It had been prior to a very hard circumstance in my view, but noticing the specialist avenue you processed it pressured me to jump through delight. I’m happier for your support and hence hope you understand what an wonderful employment you ended up accomplishing educating other individuals all as a result of your webpage. Almost certainly you have not bought to learn any of us.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *