Kollektivtrafik vs City bike Norrmalmstorg-Norrtull

En sträcka på 3,5 km. Blå buss 2 mot lånecykel (slöa som attan) igår kväll (söndagspuls i trafiken).

Min dotter Bella och min tjej Emma i bussen, jag på cykeln.

Vi hade bestämt att jag skulle börja trampa i samma sekund som bussen började rulla. Fuska med rödljus var såklart inte heller tillåtet. Bussen hängde med ungefär halva sträckan. Hade ca 3 min att gå hem från cykelstationen, de hade 1 min att gå från närmsta busshållplats. Segermarginalen blev ungefär 5-6 min.

Unknown

Är man van att cykla vet man såklart att en buss inte har en chans mot en cykel i de här sammanhangen. Det krävs inblandning av motortrafikled eller liknande, en större del av sträckan, för att bussen ska kunna hävda sig.

Cykelns potential är så skrämmande oupptäckt med bara 7-8% som cykelpendlar till jobbet i Stockholm. I andra delar av landet långt färre.

Är en av anledningarna att svenskarna har för bra ekonomi och blivit lata? Läser i dagens Metro att Sverige slagit rekord i bilkörning. Fler mil än någonsin tidigare. 6,8 miljarder. Statistiker på trafikanalys Anette Myhr tror just att det beror på ”Sveriges i nuläget positiva ekonomiska situation med låga räntor och låg arbetslöshet”. Och inget pekar på att vi kommer börja köra mindre. SUCK. MORR.

Hälften av alla bilresor är kortare än 5 km. DUBBEL-MORR!

Folk verkar missa/blunda/skita i att jorden riskerar att gå under till stor del på grund av hur vi valt/väljer att transportera oss. En person per bil verkar vara populärt. Gör en egen liten studie, det krävs inte lång tid för att inse hur det ligger till. Kollade själv vid sidan av Odengatan här om dagen. Insikten är viktig men läskig.

Sammanfattningsvis. Det folkhälsofarligaste i det här landet är stillasittande. Vi dör för tidigt för att vi inte vill röra på oss. Jag vet ett sätt att ta sig fram dagligen som ger snyggare kropp som mår bättre, mer kvar i plånboken (mycket mer). Transportslaget är även ytterst hänsynstagande även till vår planets hälsotillstånd.

Vill du visa ditt stöd för denna blogg? Gilla gärna bloggens nya FB-sida uppe i högra hörnet, eller här under om du läser på platta. TACK!

/DS

Ett svar på ”Kollektivtrafik vs City bike Norrmalmstorg-Norrtull”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *