Lås eller inte?

När jag köpte min Brompton så sa försäljaren att lås var helt onödigt eftersom man tar med den in överallt. Det verkar vara delat läger på den frågan. Vissa, på bloggar och forum, menar att, eftersom man har en ihopfällbar, så tar man alltid med den in. Andra säger: ”Man vill väl inte alltid ta med den in bara för den är ihopfällbar. Klart man ska ha lås”, och där är debatten igång.

Självklart får man göra som man själv vill men personligen har jag väldigt svårt att förstå åsikten; att bara för den är ihopfällbar ska den alltid med in. Då blir det ju oftast jobbigare att köra ihopfällbart än traditionellt eftersom man alltid måste konka med cykeln vart man än går. Så lätt är den inte. Att till exempel komma in på en trång krog med cykeln i ena näven är allt annat än smidigt.

Men att däremot alltid ha valet: att antingen låsa fast den i lämpligt ställ eller stolpe, eller att ta med den in när man anser att det behövs p.g.a. stödrisk, eller när man vill kombinera cykelturen  med tåg eller buss; så kommer vikfunktionen i dess rätta element och fällcykeln blir med ens en otroligt mångsidig skapelse.

Om jag alltid var tvungen att ”ta med den in”, så skulle jag nog avstå och välja något annat.

/DS

4 svar på ”Lås eller inte?”

  1. I princip håller jag med dig, och ibland har jag lås med mig. Men i praktiken använder jag det aldrig och cykeln brukar kunna nässlas in nånstans. Problemet är kånkandet, och det uppstår bara när man ska gå i många butiker. Därför brukar jag ha en vanlig, stöldobegärlig cykel på shoppingrundor.

    Vad har du för lås? Jag har ett litet vajerlås med nyckel. Jag funderar ibland på att skaffa ett ännu mindre vajerlås med kombinationslås.

  2. Jag använder ett bygelås från biltema som fått bra testresultat. Tyvärr är det för tungt. Helst skulle jag vilja ha en lätt och smidig vajer, men finns det några säkra?
    Har du nåt tips Erik?

  3. Jag har hört och läst att vajerlåsen inte är säkra eller godkända av försäkringsbolagen. Möjligen kan kedja vara ett smidigare alternativ än bygellås, men det blir inte lättare. Finns iofs fällbara lås som jag har sett passar in i den lilla triangeln i ramen på en Brompton. Inte heller det blir lättare men det tar i alla fall ingen plats.

  4. Pingback: mario

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *