Liv utan papper

Det var ett tag sedan jag var här på bloggen. Det har varit fullt upp, bl.a. att ställa om till att leva näst intill ett papperslöst liv. Med tanke på mina yrkesval som sång och kulturpedagog samt skådespelare så borde det ju va omöjligt att klara sig utan manus, kopior på noter till mig själv och mina elever, anteckningar, elevlistor, noter till föreställningar, litteratur m.m.

Men jag kan mycket stolt basunera ut att jag numera lever livet nästan helt utan papper! Jag ser till att få in alla listor, noter, manus och anteckningar i min surf och läsplatta. Eleverna blir uteslutet nöjda när jag föreslår att mejla noterna istället för att skicka med dom kopior som ofta slarvas bort och att kopiera är tidsförödande och själ dyrbar lektionstid. Eftersom det handlar om sånglektioner är det oftast bara texten och i vissa fall ackorden dom vill få med sig. Jag blir glad då jag enbart tar med mig plattan till lektionerna istället för att kånka på 6-7 kg notpärmar, speciellt eftersom jag alltid cyklar eller åker tåg till jobben. En läsplatta väger 600g ungefär men oj vad papper det får rum i den.

Jag har i nuläget flera hundra låtar i min platta och mitt bibliotek växer hela tiden. I min platta samlar jag också alla typer av anteckningar. Jag lånar e-böcker gratis på bibliotekets hemsida.

Metoden för att få in alla papper i plattan är att fota allt. Antingen direkt med plattan eller om man vill ha bättre kvalite, med telefonen. Sen läggs dom in i bokstavordning och omvandlas till pdf:er i mappar via en app som hetr Pdf reader.

Enligt en undersökning så är en läsplatta ett bra miljöval efter 35 lästa e-böcker, istället för att köpa dom. Jag tror det var kth som forskade i saken.

Det tilltalar mig att genom teknikutveckling göra ett miljöval. Jag är mycket medveten om elektronikbranchens skuld i det hela men för mig och säkert många andra har den i detta fall bidragit till nåt klimatsmart. På sätt och vis är ju också hopfällbara cyklar ett exempel på att teknikutvecklingen kan vara nåt miljömässigt bra. Att predika ”tillbaka till naturen” i miljöfrågan är nåt jag inte tror på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *