Om Bicycle film festival och om att manlig indentitet bygger mindre och mindre på ägarskapet av nåt som brummar och går på bensin

Nu är det återigen dags för Bicycle film festival i Stockholm (3-4 oktober) på arkitektur och designcentrum.

Det är ytterst välförtjänt att en kultur utvecklas och växer kring världens mest geniala fordon. Och att det sedan 2001 finns en internationell cykelfilmfestival (andra gången i Sthlm), får inte gå obemärkt förbi.

Allt runt omkring själva cyklandet i sig, olika kulturella uttryck, musik, film – bidrar till att omgivningen lär sig att det finns människor som har en bergfast och orubblig tro på cykeln som samhällsförändrare.

Sådana här evenemang är viktiga för att medvetandegöra kopplingen mellan ökad cykling och en bättre, roligare och trivsammare planet. Tyvärr har många svårt att se den kopplingen.

Hade svårt att själv se den när jag som fjortonåring gasade runt som besatt i de småländska skogarna med min morfars avställda Saab. Då var jag övertygad om att det var SÅ man blev – MAN, genom att sitta i en bil och gasa alltså. Jag trodde att jag, genom nån slags magi, förvandlades från min fjuniga mopedindentitet till en stor, stark och superattraktiv motor-macho-kille.

Nu vet jag bättre.

Tillbaka till bluesen, ursprunget – cykeln.

Kvinnor börjar få upp ögonen för män som pekar finger åt motorkulturen. Speciellt bromptoniter har jag hört chansar jag. Skillnaden mellan en Brompton och Kawasaki Z800 är totalt obeskrivlig. Den förstnämnda är glädjande nog på frammarsch.

Manliga identitetens samhörighet med nåt som brummar och går på bensin håller på att luckras upp, tyna bort, skrumpna.

Tack Gud.

Men min egna motoristbakgrund, och mitt eget behov av kognitiv terapi för att bearbeta den, är en annan historia och ett helt annat inlägg.

Allt jag ville säga var: GÅ PÅ BICYCLE FILM FESTIVAL NÄSTA HELG, amen.

/DS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 svar på ”Om Bicycle film festival och om att manlig indentitet bygger mindre och mindre på ägarskapet av nåt som brummar och går på bensin”

  1. Att förflytta sig av egen kraft betraktas som mer manligt än att rulla runt i en förvuxen motoriserad rullstol? Vart är världen på väg?

  2. Hi! I know this is sort of off-topic however I needed to ask. Does running a well-established blog such as yours require a massive amount work? I am completely new to operating a blog however I do write in my diary on a daily basis. I’d like to start a blog so I can easily share my personal experience and views online. Please let me know if you have any kind of suggestions or tips for brand new aspiring blog owners. Appreciate it!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *