På språkresa till San Sebastian

Har nyligen besökt den lilla baskiska staden San Sebastian (ungefär samma storlek som Uppsala). Hade även hört en del gott om stadens välutbyggda City bikes, så jag tog inte med mig min vikcykel den här gången. Det skulle jag såklart få ångra. På turistinformationen sa de att lånecykelsystemet är komplicerat att använda för turister, och ordet komplicerat är tillräckligt för att få mig att fullständigt tappa sugen. Sånt här måste vara enkelt.

Nu var det ju ingen katastrof att för en gångs skull ta sig fram till fots, istället för att cykla, i en relativt liten stad. Åtminstone ingen katastrof innan jag observerat deras inbjudande cykelinfrastruktur som var över all rimlig förväntan. Trist att inte nyttja den.

Det är nästan lite knäckande att kompetensen för att på allvar inkludera cyklisterna i trafikapparaten finns och har funnits i en liten stad i norra Spanien – men inte i Stockholm eller de flesta andra städer i Sverige heller för den delen.

Huvudsyftet med min resa var att få öva så mycket spanska jag kunde, under en dryg weekend. För 2,5 år sedan fick jag ett tips på en bra språkapp (Duolingo, av en kompis. Jag blev hooked direkt och väldigt nyfiken på om det var möjligt att lära sig ett helt nytt språk med enbart en app till hjälp. Efter att ha övat 20 minuter om dagen i lite över ett år reste jag till Barcelona för att testa mina nya språkkunskaper. Det visade sig att jag nått upp till en (mycket) basic konservationsnivå. Grammatiken var bedrövlig men jag kunde kommunicera en aning med folk (speciellt efter en öl) och det gav mig en stor kick.

Sedan dess har jag fortsatt med språkövandet och blivit ganska bra, om jag får säga det själv. Det har blivit som ett välbehövligt intresse att utöva på fritiden. Lite extra hjälp har min nyinflyttade granne från Barcelona bidragit med under en hel del språkutbytesfikor på nåt av kvarterets lokala kafeer – samt en hel del filmtittande med spanska subtitles aktiverat.

Numer övar jag spanska på sidan languagezen.com. Här kan man bland annat lära sig språk via låttexter och allt är mycket enkelt, roligt och pedagogiskt.

I San Sebastian har jag sammanfattningsvis gått runt och känt mig avundsjuk på deras cykelinfrastruktur, övat spanska (djupa diskussioner ibland), bestigit berg, saknat min Brompton och letat restauranger med vegetariska alternativ (inte lätt, köttkulturen är oerhört stark). Och det var allt jag hade att säga den här gången.

/DS

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *