Resonansrörsmetoden – varför, vad och hur?

Att för röstens skull bubbla med glasrör, slang eller sugrör i ett kärl med vatten.

Bild 2016-06-22 kl. 10.23

Varför i sjutton ska man göra det?

Man kan iallafall lugnt påstå att var och varannan logoped sysslar med detta, och även en hel del röst- och sångcoacher. Det borde vara en fingervisning åt att det faktiskt är en ganska vettig sysselsättning.

Jag och mina kollegor på kulturskolan har fått en uppdatering i Resonansrörsmetoden av logopeden och sångpedagogen, Camilla Romedahl, som är mycket kompetent i ämnet. Jag tänkte dela med mig av mina uppfräschade bubbelkunskaper i ett lagom långt och välavvägt blogginlägg.

Vi börjar med syftet. Varför är det bra och vad är det man tränar?

 • Avspänning
 • Andning
 • Fonation
 • Larynxhöjd
 • Ansatser
 • Resonans
 • Dynamik
 • Artikulation
 • Röstteknik (sång och tal)

Vad handlar det om egentligen?

Med mina elever, både tal och sång, arbetar jag (och de flesta andra sångcoacher) med motstånd. Eller kanske man hellre vill förklara det som: hålla tillbaka luftflödet, inhalarkänsla, sjung på inanding, håll det åt dig och så vidare. Begreppen är många för att få personen i fråga att förstå vad det hela handlar om.

Det är i varje fall detta motstånd som är själva grundstenen i röstteknik och på till exempel en sånglektion (om du nu varit på nån) kanske du känner igen att man ofta gör övningar med tonande V, J, Z för att få tag i denna (egentligen imaginära) motvikt till den utandning man sjunger, talar eller gör andra läten på.

Känner man ett hyfsat balanserat motstånd mellan luft ut och och luft in, (till exempel 5 enheter ut och 4 emot) är det troligtvis så att magstödet jobbar på bra och att man får kontroll över sin röst och sitt luftflöde. Är uttrycket för kraftigt blir rösten lätt pressad och gäll – och är ut och motkrafterna desamma, blir det inget ljud överhuvudtaget.

Men tillbaka till poängen med att bubbla i rör. Varför är det bra?

Man har forskat på detta.

I en studie fick patienter med knutor på stämbanden bubbla eller göra mer traditionella röstövningar. Man undersökte hur stämbanden krockade före rörfonation och efter – och såg tydliga skillnader. Och förstås då åt det positiva hållet för bubblarna.

Motståndet, när man bubblar, gör att stämbanden krockar på ett mycket fördelaktigt och sunt vis. Detta motstånd kan man få patienten/eleven att känna på andra vis (sångövningar till exempel) – men med ett lagom långt rör och bubbel i vatten kommer motståndet ”av sig självt”. Därför passar metoden nästan alla och är ganska enkel att ta till sig.

Resonansrörsmetoden är effektiv för både förebyggande röstfriskvård, röstträning och för folk som tampas med mer ihållande röstproblem. Det är det som gör den så himla populär och vid det här laget relativt spridd.

Hur gör man då?

Till att börja med ska rörets längd motsvara röstanatomin för olika röstfack:

Sopran/Tenor – 26 cm

Sopran 2/Tenor 2 – 26,5 cm

Mezzosopran/Baryton – 27 cm

Mezzoalt/Basbaryton – 27,5 cm

Alt/Bas – 28 cm

Man utgår från patientens vanliga taltonläge för att välja rör. De flesta patienter känner ”att det vibrerar i halsen” och att ”det händer något” vilket är ett bra tecken.

Hur djupt ska man hålla röret under vattenytan?

Vanligast: Rörets ända är 1-2 cm under vattenytan. Till exempel vid hyperfunktion, spänd röst. Målet är röstavspänning.

I övrigt beror hur djupt man ska hålla röret under vattenytan på: diagnosen, målsättning med behandling, behandlingsskedet och patientens förmåga att fonera i röret.

I början gör patienten övningarna hemma mycket ofta, ca 10-15 ggr per dag. Utspritt under dagen men bara en minut åt gången. Viktigt att upprepa ofta. Efterhand förlängs övningen till 3-4 min per gång och då kanske man går ner i antal övingstillfällen.

Röret ska vara djupt ner (5-15 cm) då fonationstiden är 1 sek. Till exempel vid stämbandsförlamning, läckande röst. Målsättning: Överkompensation, typ pushing – övningar. Röret är bara någon mm under vattenytan, vid slutet av behandlingen av vissa röster.

Sammanfattning. Det finns såklart mycket att säga om Resonansrörsmetoden och jag kommer dela med mig ju mer erfarenhet jag får. Jag har själv nyligen varit rösttröst och därmed passat på att bubbla en hel del. Resultatet är påtagligt. Den positiva känslan man får när stämbanden sluter sig efter några korta bubbelpass, i kombination med den röstavspänning metoden bidrar med, är svårslagen.

Det tål att påminna om att det här är kanon att syssla med även som förebyggande röstfriskvård och för allmän röstträning. Som vanligt både vid sångambitioner och för talrösten.

David Sennerstrand

4 svar på ”Resonansrörsmetoden – varför, vad och hur?”

  1. Resonansrör ger alla de fina effekter som motståndsandning ger men med fördelen att stämbanden aktiveras på ett, för rösten, väldigt positivt sätt. De krockar mer långsamt än vanligt vilket är bra för rösten. Så man skulle kunna kalla det motståndsanding med benefits:)

 1. Mitt vänstra stämband är ca hälften så tjockt som det högra pga att jag fått mycket tillväxthormon beroende på en hormonproducerande tumör på hypofysen. Det har även givit mig hypotyreos. När jag opererade bort tumören sa läkaren att mina stämband skulle bli mycket starkare och det blev dom. Ända tills för ett år sedan. Har läckande stämband och gör ont i det som är försvagat. Är sångare och kan därför inte sjunga utan det pyser och får tuppar i halsen. Hur övar jag upp mig så det vänstra blir lika tjockt och så att dom sluter tätt? Hjälper inte att gå hos logoped. Hur fokuserar man på att träna det ena stämbandet mer så muskulaturen blir lika tjockt som det andra? Bubbel förstår jag men på vilket sätt? och finns det även andra övningar som fixar detta problem? Blir katarrer i detta stämband som är kroniskt så har inflammation i det nu oxå. Gör väldigg ont och har ett sånguppträdande om två veckor. Hade ett upträdande i söndags oxå men fick ställa in vilket jag gjorde även för ett år sedan. Ställde då in två uppträdanden.

  Tacksam för svar.

  Mvh
  Jeanette Leijon

  1. Hej Jeanette!
   Eftersom ditt problem verkar vara ganska komplicerat är det svårt att ge ett dig ett bra svar. Att döma av din beskrivning skulle jag föreslå att du ändå söker hjälp via sjukvården. Kanske ska du prova en annan logoped? Jag jobbar mest med förebyggande röstfriskvård. Hoppas du hittar en lösning. Och om du vill ha en lektion i rörfonation (som kanske kan hjälpa) är du välkommen att boka! //David

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *