Pengar på börsen eller i bilen under 5 års tid? Om Billiv VS Tåg, cykel och kollektivtrafik rent ekonomiskt

Pratade med en bekant som har bättre koll på börsen än jag, och lyckades bli aningens intresserad.

Angående att spara på sikt lyfte hon fram fördelarna med att satsa på en vanlig indexfond, som följer börsens utveckling utan några konstigheter, framför sparkonto (med högst ca 1%). Långsiktigt kan man tydligen förvänta sig en avkastning på ca 5-6% per år, och då är det lågt räknat (råder säkert delade meningar här). Sedan 1985 har stockholmsbörsen i genomsnitt ökat med 11% per år.

Det finns en typ av spar-prognosmätare på Avanzas sida. Hur länge och hur mycket man behöver lägga undan för att (förhoppningsvis/kanske/troligen) uppnå sina spar-ambitioner.

Så småningom kom jag att tänka på mitt eget uträkningsexempel här på bloggen, om uteblivit bilägande och hur mycket man sparar på det. Uträkningen har några år på nacken och gör inte anspråk på att vara exakt (det är komplicerat). Mer som trovärdigt exempel på vad bilkalaset gått på för mig om jag hade ägt en viss typ av bil i fem år.

honda

Har övervägande fått många fina kommentarer om uträkningen. Idag är biltullarna högre, samt högre utgifter för parkering, så förmodligen skulle slutnotan vara aningen fetare om jag gjort uträkningen idag. Men uträkningen lär fortfarande stämma på ett ungefär.

Nu till det intressanta. Pengar på börsen VS Femårigt bilägande?

Kom fram till i min uträkning (HÄR) att äga en Honda CR-V i fem år kostar totalt 301 500 kr eller (301500/60mån) 5025 kr i månaden.

Men att inte äga Hondan innebär ju andra utgifter för alternativa sätt att ta sig fram. Dem får vi inte glömma. Därför såg jag över utgifter även för detta.

Sammanlagda utlägg för tågresor, kollektivtrafik och årskostnad för cyklar: 17 200 kr per år, 86 000 kr under fem år eller 1433:- kr i månaden. Billiv VS Tåg, cykel och kollektivtrafik (301 500 – 86 000=215 500).

215 500:- att månadsspara jämnt fördelat under fem år. 3 591:- /månad.

Genomsnittsökningen på börsen sedan 1985 är 11%. Men det är inget man kan räkna med så vi tar ner förväntningarna till 6,1% i snitt fram till 2023.

Skärmavbild 2018-06-01 kl. 09.59.25

36 497:- blir förtjänsten av att placera pengarna om man inte är nöjd med förtjänsten på 215 500:- som den bilfria livsstilen inbjuder till (utan ränta eller avkastning).

Ca en kvarts miljon förtjänst på att ta sig fram mer miljövänligt beräknat på en femårsperiod. 

Kan ju vara värt att ha i tankarna om man går i bilköpstankar men tvekar på om bilägarskapet är helt och fullt nödvändigt.

Vill du visa ditt stöd för denna blogg? Gilla gärna bloggens nya FB-sida uppe i högra hörnet, eller här under om du läser på platta. TACK!

/DS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *