Solceller ska lösa mitt problem

Solceller ska lösa mitt problem

Under förra cykelsemestern var ett av mina största problem – el.

Ofta fick jag sitta kvar på restauranger och kaféer långt längre än jag ville för att telefonen skulle ladda klart.

De kvällar jag bodde i tält var det helt kört. Att lyxa till det och se nyheterna på SVTPLAY hade varit trevligt någon gång, där man låg i sin ensamhet tältet någonstans i de småländska skogarna; men med brist på drivmedel blev det aldrig aktuellt.

Batteriet skulle ju räcka till ALLT. Bloggande, GPS, cykeldator, fota, research och en del sms och samtal.

Svårt att få ekvationen att gå ihop men denna gång är jag bättre förberedd.

I närheten av Mariatorget ligger butiken Adisgladis. Där hittar man en butiksinnehavare som kan säga en ett och annat om solcellsladdare. Entusiasmen flödar och jag rycks med och kommer hem med en Solarmonkey Adventurer för 1200 kronor.

Ville ha en liten nätt som passar in i mitt minimalistiska resekoncept.

Små solcellsladdare ska man egentligen akta sig för, men håller denna spännande pryl det tillverkaren utlovar, kommer mitt problem snart att vara löst.

Ett iphonebatteri har en kapacitet på 1420 milliampär. Solcellsladdaren kan laddas med 2500 milliampär. Det betyder att den kan ladda en iphone, nästan två gånger, när den är fullmatad.

Det finns två sätt att ladda Solarmonkey Adventurer. Givetvis genom att exponera cellerna för solljus men även via ett usb uttag i till exempel en dator.

Med hjälp av solen tar det hela tolv timmar att få den full. Låter sådär till en början men funderar man vidare så kommer man fram till att man bara behöver ca 5 timmars solljus för att det ska räcka till full laddning i sin iphone.

Det låter tillräckligt men man får hoppas på bra väder.

Solcellsladdaren kan även ladda in energi i telefonen under tiden den laddas men försäljaren hintande något om att detta kan funka sisådär.

Precis som min cykel är den vikbar och tar inte mycket plats. Det finns ”skräpsolcellsladdare” på Clas Ohlson som är bra mycket mindre för bara ett par hundra men vad jag förstått handlar det som sagt om skitprodukter som inte fungerar.

I förpackningen hittar man ett gäng adaptrar till alla möjliga olika telefoner men iprylar lyfts fram som själva huvudsyftet.

Man fäster den på väskan, sadelstången eller ryggsäcken utan problem och den ska vara tålig, både för regn och smällar.

Ska bli spännande att se vad den går för under semestern.

Kanske blir även jag solcellsentusiast efter det här.

/DS

6 svar på ”Solceller ska lösa mitt problem”

  1. Ser minst sagt spännande ut! Ser fram emot att höra hur den faktiskt funkar! Vad väger den?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *