Välfärd utan tillväxt av Tim Jackson

I Tim Jacksons bok ”Välfärd utan tillväxt” så skriver han om hur förlorade vi i väst är i konsumismen hårda grepp. Människor måste förändra sitt beteende och sluta förgylla tillvaron med massa prylar hela tiden. Denna gränslösa konsumtion av massa köpande av saker man egentligen inte behöver leder till ett fördärv där man inte tar hänsyn till ekologins gränser menar Jackson. Budskapet från staten, menar han, är att: ”lev gärna miljövänligt men sluta för allt i världen inte köpa grejor ni inte behöver”. Vilket då är dubbelmoral eftersom konsumtionen bidrar starkt till växthuseffekten.

Jackson är mer inne på att vi till exempel ska hålla på med våra trädgårdar, spela musik och läsa böcker för att både få ett mer innehållsrikt liv, samt ett klimatsmart sådant.

Det är intressant läsning och jag rekommenderar verkligen hans bok. Men jag tror dessvärre att folk kommer att fortsätta shoppa onödiga saker sålänge vi får en kick av det. Människor tänker inte: ”Jag håller på att sabba planeten, så jag blir asket”. Däremot kan det kanske bli så, nån gång, att man kommer på att man inte blir lyckligare av att äga massa grejor man inte använder. Och så börjar man lägga pengar på annat icke materiellt som massage, mindfulnesskurser och kulturupplevelser.

För att knyta an till cykling så är min teori att cykeln är inget fordon människor kommer att att börja använda mer för att rädda världen. Cyklismen kommer att öka därför att det ofta är det billigaste och snabbaste sättet att ta sig fram i en stad.

taggar: Tim Jackson cykel Brompton bakfiets lådcykel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *