Maxad lådcykelharmoni liksom

Ledigheten är över. Igår var första arbetsdagen för läsåret.

Tungt, men precis i närheten av min arbetsplats får jag se något som muntrar upp. En kvinna som trampar en sån där fläskig XL ellådcykel, med sex lyckliga ungar i.

Jag känner att jag bara måste rulla fram och snacka lite med dem.

Barnen ser så himla glada ut, och den trampande kvinnan också. Maxad lådcykelharmoni liksom. Det får mig att känna entusiasm och jag blir nyfiken på vilka de är.

Hon berättar att hon är dagmamma och att hon efter lådcykelköpet känner en helt annan frihet att kunna göra utflykter med barnen. Hon är helt såld. Och barnen också, det syns tydligt i deras ögon.

Förut var de beroende av andra färdmedel för att ta sig någonstans, men nu är de ”frigjorda”. Sanningen har gjort dem fria. Sanningen hur man tar sig fram, hållbart och superlustfyllt på en och samma gång.

Varför satsar inte fler förskolor och andra liknande verksamheter på detta?

Finns ingen underbyggande forskning som visar en rad positiva effekter på barn som får förmånen att vistas i en cykellåda?

Finns inga konsulter som kan få styrande att fatta att allt och alla blir vinnare genom detta sätt att färdas med ett gäng ungar?

Hur som. Efter det mötet kändes det inte alls lika tungt att börja jobba igen.

/DS

 

2 svar på ”Maxad lådcykelharmoni liksom”

 1. Tror faktiskt att det är relativt många förskolor som har eller planerar att skaffa lådcyklar. Hittar väldigt många exempel på nätet, men visst är det försvinnande liten andel med tanke på hur många förskolor det finns. Men det krävs att förskolepersonalen är intresserade, eller att det finns förebildliga exempel i närområdet. Det är nog bara en tidsfråga innan fler skaffar lådcyklar. Men, det innebär en kostnad som många ryggar för i början. Tre lådcyklar á 20-25 000 kr styck (inklusive service, driftkostnader mm) till en avdelning är en ganska stor investering och det krävs att kommunpolitikerna i nämnderna är villiga att skjuta till de pengarna.
  https://www.hammaro.se/Bo/Nyhetsarkiv/ladcyklar-dagis/

  https://yrancken.wordpress.com/2012/09/13/forskolor-cyklar-i-stockholm-med-hollandska-ladcyklar/

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=159&artikel=5812041

  http://www.motala.se/en/Invanare/Barn-och-utbildning/Nyhetslista—Barn-och-utbildning/Premiar-av-elektriska-ladcyklar-i-forskolan/

  http://xn--fyrensfrskola-omb.se/om-forskolan/verksamheten/uteverksamhet/

  Finns hur många exempel som helst…

  1. Du är inne på det själv. det finns otroligt många förskolor, procentuellt sett är det väldigt få som skaffat sig lådcyklar. Om man tänker 2 lådcyklar som tar 6 ungar var, (räcker för en barngrupp) så är det i sammanhanget ganska lite pengar, men har man inte förstått nyttan, glädjen med investeringen så ryggar man nog lite precis som du säger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *