Touring med en Brompton

Att åka på långfärd med cykel har jag egentligen inte gjort på riktigt sen gymnasiet. Förra sommaren cyklade vi tvärs över Gotland, ca. 7 mil, och det är hittills den längsta resa vi gjort med våra hopfällbara cyklar. Den gången blev det succé och vi var båda förvånade över hur bekvämt det var att sitta på den lilla cykeln i ca. tre timmar.

Jag fick helt klart mersmak att ge mig ut på egen hand efter att ha cyklat till en fest ute på landet från Aneby tågstation, bara ca. 3-4 mil men man fick ändå en försmak av hur det skulle va att åka längre med en fullpackad Brompton och kombinera med tåg.

I Bromptons egen touringväska får man rum med en hel del och för övrig packning kan man använda en sadelväska och spänna fast till exempel ett liggunderlag med remmar. Tyngdpunkten blir låg och därför blir cykeln förvånansvärt stadig.

Jag har varit inne på att köpa en fullvuxen touringcykel men jag skulle ha väldigt svårt att vänja mig av vid dom fördelar en hopfällbar ger så det får nog va. Jag har helt enkelt insett att om jag vill på långfärd så får det bli med min Brommie. Att bara kunna ta med sin cykel in på rummet om man sover på hostel eller vandrarhem och slippa upptäcka att däcken är sönderskurna när man ska ge sig iväg på morgonen nästa dag är ju ett plus. Om man ska äta på pizzeria/restaurang så känns det också bra att kunna ta med packning och cykel in. Touringväskan i en hand och cykeln i den andra. Hur löser man annars problemet med en cykel klädd med cykelväskor? Tar man med allt in eller chansar man på att väskorna är kvar när man käkat klart? För att inte tala om situationer när man vill hoppa över en viss sträcka för att den kanske helt enkelt är ful, tråkig eller olämplig att cykla på. Då kan man fortsätta en bit med buss eller tåg istället och sen folda ut i en bättre omgivning. Compact living heter det. Du kan bära både ditt fordon, din packning och ditt hem. Frihet som överglänser det mesta. Den friheten vill jag inte vara utan. Jag är ödmjuk inför att jag kanske får ändra min lovsång om touring med en Brompton efter att gett mig in i leken på riktigt senare i sommar men jag tror inte det.

Compact living

Det finns ju förstås andra småhjulsalternativ för touring än Brompton. En väldigt fin cykel är Moulton TSR 30. Om man vill ha många växlar, racingegenskaper och även en packåsna så är det ett alternativ. Snygg som bara den och dessutom slog den hastighetsrekord nån gång på 60-talet.

Detta är egentligen inte en hopfällbar modell men som tillval kan man få en som går att ta isär på mitten. Man kan packa ned dom två delarna i tillhörande väskor och få med sig cykeln på kollektivtrafik. Eftersom den bara ha 20″ hjul så blir den hyfsat liten isärplockad. Jag tillhör dom som tycker att många växlar är överskattat men jag kanske kommer att tänka om efter sommarens Köpenhamnsresa, vi får se.

I köregenskaper så tycker jag en Brompton placerar sig bättre än till exempel en sjuväxlad Skeppshult och liknande modeller. Om jag var tvungen att cykla jorden runt och valet stod mellan en sjuväxlad Skeppshult och en treväxlad Brompton skulle jag helt klart välja Brommien. Skeppshult är av bra kvalitet men är inte direkt känd för att vara lättrampad.

Jag har svårt att tänka mig att tanken med Brompton var touring från början men fler och fler har upptäckt hur läckert det kan va att ha möjlighet att kombinera sin cykelsemester med tåg och/eller buss. Brompton har ju ett styre (p-styret) som är utformat just för touring med två olika positioner. Upprätt eller liggande. Kanske byter jag till det innan jag ger mig iväg.

P-styre

Jag har alltid fallit för smidiga portabla prylar som är enkelt att få med sig. Det är väl därför jag beundrar denna geniala produkt så mycket. Man har hela tiden alternativet att byta färdmedel. Det är svårslaget. Speciellt på långfärdscykelsemester. Kanske tycker man att det är ”fusk” att till exempel ta tåget några mil när man egentligen är på cykelsemester. Jag ser det som utökade möjligheter att få ut så mycket som möjligt av sin resa.

taggar: brompton cykelsemester ihopfällbar cykel touring moulton

 

 

2 svar på ”Touring med en Brompton”

  1. Pingback: URL
  2. Pingback: everett

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *